Снимка: Bulgaria ON AIR

Успение на Пресвета Богородица е един от дванадесетте най-важни християнски празника, известен още като Голяма Богородица. Всяка година този православен празник, посветен на края на земния живот на Божията майка, се чества на 15 август.

Главният асистент от БАН Елена Водинчар в предаването “България днес”, че това е един тържествен ден за молитва и радост.

"На този ден се ходи на гости. Освен че се ходи на църква, се благодари на Божията майка, майките благодарят, че ги е дарила с рожба. Възрастните благодарят, че в семейството всичко е добро, че децата са задомени. На този ден се раздава грозде. Освен това се носи и хляб, защото той присъства на всеки голям велик празник", посочи Водинчар.

Според поверието - на този ден природата се преобръща и затова съществуват редица забрани.

"На днешния ден майките, които имат деца, отиват с цветя, които се казват богородичка, поднасят и дар пешкир, някаква тъкан. На днешния ден се правят курбани в някои райони на страната. Самото име Божа майка - тя е възпявана в народните песни, в народни легенди като закрилница. Две седмици преди празника се пости. От 6 август нататък не трябва да се къпем в езера и реки, защото водата е изстинала. Не трябва да се вкусват и плодовете, които зреят през това време", допълни Водинчар пред Bulgaria ON AIR.

На днешния ден не трябва да се пере, да се шие, защото това е женски празник.

"На този ден майките, които не могат да заченат, поръчват на златари да изработят малки фигурки с изображения на бременна жена, с които отиват в църквата, поднасят ги на иконата с молбата да им даде рожба. Българската традиция е изпъстрена с всякакви вярвания. Традицията не е нещо, което е застинало, тя е динамична и всякаква забрана, която се появява, не е случайна", коментира още Водинчар.

Присъствието на човека в храма вече е молитва. Когато човек отиде на църква, той се докосва до Бог, не отива по никакво задължение.

“Това е един разговор, когато човек остава сам и със своята радост, и със своята тъга. Но преди всичко той трябва да благодари. Мария е закрилница не само на Мариите, тя е закрилница и на майките, и на болните, на всички българи. Тя присъства, всяка година повтаряме този сюжет от нейното житие. Това означава, че ние искаме да си спомним, да възпроизведем това, което е било в миналото", добави Водинчар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase