Снимка БГНЕС

Служителите на МВР протестират незаконно, организирани са от хора, близки на сегашния министър. Това заяви пред БНР проф. Николай Радулов - експерт по национална сигурност и бивш главен секретар на МВР.

Той обясни, че те нямат право на протест, освен със синдикални искания, които се правят, когато е необходимо да се подчертае нуждата от повишаване на заплащането или подобряване на условията на труд.

"Това е нещо, което като че ли през последните 1-2 години пробива -  министрите да организират собствената си защита, така че да излиза от състава, че те трябва да останат или че хората много ги харесват.

Този протест е организиран от близки хора до министъра. Това не е тайна между полицаите - няколко полицаи от Специални полицейски сили, които са работили с министъра. Това е един от признаците на политизация. МВР през последните 20 години постепенно, но непрекъснато се политизираше", коментира специалистът.

Проф. Радулов смята, че всеки опит да се промени процедурата, по която се подбира служебно правителство, е противоконституционен, а от гледна точка на Закона за МВР - и незаконен.  

"Има си институции, които избират ръководствата на държавата. Има си институции, които се грижат по време на избори да има неутрално служебно правителство. Законът не трябва да се нарушава".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase