Снимка БГНЕС, архив
fallback

Близо 6 400 тона фалшиво сирене са ни продали мандрите за половин година, показват данни на Министерството на земеделието и храните. За сравнение през шестте месеца на миналата година сиренето с растителни мазнини, продадено у нас, е било 5991 тона, като за цялата година сме изяли 12 867 тона.

Пик в производството на имитиращи сирена тази година е имало през януари, когато в магазините са пласирани 1227 тона, а най-малко количества сме изяли през февруари – 894 тона.

В същото време сиренето от краве мляко, произведено от преработвателните предприятия, намалява спрямо миналата година.

До юни 2024 г., е 36400 тона, докато през миналата за същия период то е било 40 491 тона.

Общо 362,7 млн. литра е добитото мляко у нас за периода, като 341,6 млн. литра е кравето, показват още данните на МЗХ.

През миналата година мандрите са вложили 3615 тона суровини с немлечен произход (мазнини и/или протеини), пише  Парите ни.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 1 месец

До 38: за съжаление и това не ни уведомяват. Нали закона не дава да казват кои фирми продават фалшиви продукти. Търговска тайна се води, кои ни продават фалшименто. Докато закона не се промени, всички ще ядем фалшиво сирене, кашкавал и мляко. А любимата реплика на държавниците е че "пазара само се урегулирал". Е, как ще стане тази работа като потребителя е лъган законно и изобщо НЕ знае дали купува истински продукти или фалшиви? Ядем си фалшименто яко и държавата ги пази със закон.

41

Пак фак нюз

преди 1 месец

Уточнете дали е "фалшиво " сирене , "имитиращ продукт" продаван като БДС или "имитиращ продукт" продаван като такъв. Оня ден в испанския Лидъл гледам кръгли кутии в друг цвят и ясно си го пише че е имитиращ продукт по 5 и нещо кг.

40

43657

преди 1 месец

Фалшиво, министерство на земеделието, фалшива държава..... Какво, да очакваме, фалшиви стоки

fallback