Снимка: Bulgaria ON AIR

Полицаи от управленията на Вътрешното министерство протестираха в София заради натиска кой да бъде служебен министър на МВР. Отделни партии изразиха позиция това да не е Калин Стоянов. Номинираната за служебен премиер Горица Кажарева още не е избрала и обявила официално на кого ще възложи поста.

"Мантрата, че МВР влияе на изборния процес, е грешна. МВР е един от основните фактори за осигуряване на честни и прозрачни избори. Употребата му в политически разговори влияе лошо на служителите", коментира Станимир Миланов от Синдикат "Огнеборец" в предаването "България сутрин".

Той сподели, че идеята за следващ вътрешен министър, която изразяват от синдиката, е, че трябва да се поддържа високо ниво на социален диалог между ръководството на МВР и синдикатите. Важно е да бъдат осигурени необходимите средства за човешки ресурс, за материална техническа обезпеченост и безопасни условия на труд.

"Не може да останем безучастни след всички упреци. За закупуване и продажба на гласове Министерството не може да носи тази отговорност, която му я вменяват. Тези задължения не са само на Министерството на вътрешните работи. Вътрешният министър има задължения за осигуряване на средства, налагане на адекватни политики, защита на населението при бедствия и пожари", каза Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Миланов обобщи и ситуацията с пожарите в страната.

Вчера в горски масив в Община Вършец е получен сигнал за пожар. Пожарът е погасен, но има пострадали пожарникари. Противопожарен автомобил се е преобърнал. Остава бедственото положение в Община Харманли. Пожарът гори между селата Коларово и Изворово. В Община Брезово - Дондуково и село Златосел, има 11 екипа и два хеликоптера. Късно следобед беше локализиран, но 400 дка гора са изгорели. В Рила, в района на Самоков, 450 дка са изгорели. На метри от къщите в село Алино е спрян друг пожар и е локализиран. Остава драмата със Славянка на българо-гръцката граница.

"Имаме нужда да завали дъжд и да спаднат температурите. Справяме се, доколкото можем. Лошото е, че природата не е на наша страна. В Гърция положението също е критично заради метеорологичната обстановка", добави Миланов.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase