Серия от тежки катастрофи на магистрала "Тракия" в първите дни на отпускарския август.

И днес аутобана остана затворен за часове заради тежка катастрофа с жертва на входа на Бургас. На този фон от полицията стартираха акция "Скорост" в цялата страна. Тя стартира на 5 август и ще продължи до 11 август.

"Караме колата, която е със задно предаване, много опасна, но и от най-търсените. Експериментът, който правят, е да дрифтят и когато се поднесе в колата, отиват в мантинелата", каза рали състезателят Васил Жеков.

От началото на годината до края на юли са загинали 244 души, а ранените са 4948. Това често се дължи на лошата подготовка и не запознаването с частите на автомобила, смята Жеков.

"Когато караме по-бързо, нито един шофьор не е готов да реагира адекватно. Заради това стават тези катастрофи. Високата скорост в момента е опасна, защото никой шофьор не е тренирал със 180 или със 140 км/ч на магистралата. Нашите инстинкти не са тренирани за такава реакция", поясни той.

Според професионалиста шофьорите трябва да бъдат обучени. Необходимо е подобрение както в инфраструктурата, така и в културата на пътя. Жеков се обърна към експериментиращите, които карат с 240 км/ч по българските пътища.

"С 240 км/ч - това е смърт, фатална скорост. Препоръчвам на младите да си пробват колите на обособените за това места, а не на пътищата", апелира рали състезателят.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase