Снимка БГНЕС, архив
fallback

Народните представители от "Възраждане" внесоха в Народното събрание Законопроект на несъстоятелност на физическите лица, съобщиха от партията.

Той предвижда длъжник, който в продължение на повече от шест последователни месеца не е в състояние да изпълни едно или повече парични задължения към свои кредитори на обща стойност над шест минимални работни заплати към момента на подаването на заявление за откриване на производството, да изпада в несъстоятелност и да има право да го декларира.

Държавната такса за разглеждане на молба за откриване на производство по несъстоятелност по този закон е символичната сума от 10 лв.

Предвижда се също производството по несъстоятелност да се прекратява с обявяване на длъжника за неплатежоспособен във всички случаи, когато са изминали 18 месеца от започването му и масата на несъстоятелността е изчерпана.

Компетентни съдилища по несъстоятелността да са районните, а не окръжните, с което се облекчават длъжниците от малките населени места в страната, които са и преобладаващото мнозинство сред длъжниците, е записано в текстовете.

За периода от три години бяха внесени четири законопроекта за несъстоятелността на физическите лица, посочват авторите на последния законопроект, който надгражда  предходните, съобразявайки се със становищата, изразени при тяхното обсъждане, пишат вносителите. Така например на 2 ноември 2022 г. тогавашният кабинет одобри проект на закон за личния фалит,  според информация тогава на служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

Според "Възраждане" с приемането на законопроекта ще се даде възможност на публичните, държавните и частните съдебни изпълнители да прекратят натрупани с десетилетия изпълнителни дела, по които реално няма никакво движение, но поглъщат административен капацитет.

Предлаганите от други политически партии подобни законопроекти предвиждат неплатежоспособност в продължение на 12 месеца за задължения по-големи от 24 минимални работни заплати, се напомня в текста. Това  обаче не би могло да реши проблемите на обикновения човек, за когото период от една или две години в невъзможност да покрие задълженията си би могъл да доведе до това той да стане обект и на институционален натиск, смятат от политическата формация. И посочват, че България е най- бедната страна с най-ниски доходи на глава от населението сред държавите членки на Европейския съюз, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Ганьо Балкански

преди 1 месец

Хубаво трябва да има такъв закон, но да не забравяме, че се намираме в България. Има голям риск личния фалит да стане като ТЕЛКа. Всички манг усти са телкаджии, а после ще бъдат фалирали телкаджии. А хората, които наистина са в нужда - както винаги ще смучат бибата. Този закон трябва да се пипа много деликатно и профисионално, защото иначе ще се напълни с фалирали богаташи. Като гледам обаче матряла в парламента, имам огромно съмнение, че пак се мисли как да се краде безнаказано. Пример - ББР.

19

смях

преди 1 месец

Де-били от "възраждане' масата неплатежоспособни хора са до 6 мрз, а над 6 са кредитните милионери.За кой сте писали закон вие мр.*** медно рудникови опушени.

18

Анонимен

преди 1 месец

Ми тя Възраждане отдавна е фалирала със избирателния закон!

fallback