Снимка БГНЕС, архив

"Лекарите трябва да се борят за живота на пациентите, а не да се борят с агресивните пациенти и техните близки. Това е защита и уважение, което ние дължим на здравните ни специалисти".

Това съобщи в профила си във фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

"Затова вчера Народното събрание прие единодушно решение с мерки за противодействие на насилието над медици. В най-кратки срокове Министерство на здравеопазването ще въведе следните допълнителни мерки:

1. Предоставяне на устройства ("паник бутони") в идентифицирани като високорискови райони. С тях здравният персонал незабавно ще може да подава сигнал за насилие към полицията.

2. Създаване на специализирана електронна система към министерството, чрез която лекарите и медицинските сестри ще съобщават за случаите на насилие. Данните ще помогнат за идентифициране на рискови райони.

3. Провеждане на обучения за медиците и директорите на лечебни заведения за мерки за превенция на насилие над лекари.

Внесохме това решение заедно с колегите ми от ГЕРБ-СДС Деница Сачева, проф. Костадин Ангелов, и доц. Лъчезар Иванов. И благодаря на всички депутати, които го подкрепиха.

Категорично трябва да осигурим безопасна и сигурна среда, в която медицинските специалисти да предоставят навременна и качествена медицинска грижа. Факт е, че проблемът с насилието над медици не може да се реши само по пътя на наказателната репресия, защото често лекарите не подават сигнали за насилието над тях, а и системата е твърде тромава.

По данни на Световната здравна организация между 8% и 38% от работещите в областта на здравеопазването в световен мащаб са били обект на физическо насилие в определен момент от техния професионален път, а много повече са били обект на вербална агресия.

Наш дълг е да предприемем всички възможни действия, за да се противопоставим на тази тенденция", пише Георгиев. I БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase