Снимка: БГНЕС

ГДБОП в Стара Загора разби организирана престъпна група извършвала незаконни археологически дейности и търговия с предмети с културно-историческа стойност, предаде БГНЕС.

В област Стара Загора са претърсени 15 обекта, където са намерени антиките. След акцията са задържани шест лица на възраст между 39 и 61 годишна възраст от Стара Загора, Мъглиж, Гълъбово и Симеоновград. Групата е действала от януари миналата година досега в цялата страна.

Голяма част от намерените предмети са автентични, назначени са експертизи след които ще стане ясно на каква стойност са. Извършени са множество дейности по разследването .

Мариан Митков, началник на отдел в ГДБОП, Пловдив каза, че в резултат на тези действия са иззети 345 броя предмета с белези на антични и средновековни находки, 95 монети, 19 статуи, 10 броя метални детектори, с помощта на които лицата са извършвали незаконните археологически дейности. Също така беше открито самоделно оръжие и боеприпаси, посочи Митков.

От задържаните членове на престъпната група само един е бил осъждан, трима са неосъждани, а двама са реабилитирани, като един от тях има висящи производства-едното е за същите по вид престъпления, както и за измами, а другото висящо производство е за държане на наркотични вещества.

Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест за задържаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase