Снимка БГНЕС, архив

Всички нови тютюневи изделия за пушене - бездимни, нагреваеми и др., стават изрично забранени за употреба от деца до 18-годишна възраст. Забранява се също така да им бъдат продавани.

Това предвиждат промени в Закона за закрила на детето, внесени от депутатите на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, Костадин Ангелов и Лъчезар Иванов, и приети  с пълен консенсус на първо четене в парламента.

До този момент в закона се забраняваше употребата на тютюнева изделия и алкохолни напитки за деца, но никъде не беше упоменато за бездимните цигари.

Голяма част от този тип изделия са с неясен произход и липсата на забрана за употребата и продажбата им е достатъчно, за да се предлагат все нови продукти с неясна субстанция, пише в мотивите.

"В повечето случаи подобен тип изделия повлияват върху здравето, като стават причина за поява на леки до тежки заболявания", изтъкват вносителите.

"Настоящият проблем, който искаме да решим с този закон, е много сериозен. Става въпрос за употребата на вейпове от деца, които не са навършили 18 години. В тази връзка ние искаме да ограничим това. Мотивирани сме от това, че на 4 юли една от националните телевизии излъчи репортаж, в който се видя как след пушене на вейп, тийнейджърка получи гърч. Вкусът на вейповете привлича българските деца, а ние не знаем какво се съдържа в тях. Не са безвредни, защото не сме наясно до какви последици може да доведат", аргументира се депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов, който е един от вносителите, пише "24 часа".

Ивайло Митковски от ПП-ДБ пък каза, че България е една от първите места по тютюнопушене на лица под 18 г.

"Сегашният законопроект е една стъпка към преодоляване на тази негативна тенденция, която напоследък много зачести. Наистина не се знае какво има в тези вейпове, но по-важно е психологическото въздействие върху децата, защото един такъв вкус и убеждението, че са безвредни, води до мисленето, че и цигарите са такива", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase