Снимка БГНЕС

Като неадекватно определи президентът Румен Радев решението на парламента да се дадат милиони за закупуване на техника за гасене на пожари, която да отиде в МВР, а не при военните, които реално се занимават с тази дейност в момента.

“Трябва да се заявяват открито проблемите на армията, да се настоява за тяхното решаване и да се помага на държавното, политическото ръководство да взема адекватни решения. Ще ви дам само пример - в резултат на пожарите, знаете, че преди седмица Народното събрание задължи Министерския съвет да планира и отдели огромни финансови средства за специализирана летателна техника за гасене на пожари в интерес на МВР. Аз нямам нищо против - това е основна задача на МВР, но когато говорим за национално отношение и отговорност, тук е ролята на експертизата - да заяви открито, че даването, наливането на толкова много средства в МВР не е адекватно решение”, подчерта президентът, след като връчи дипломи на първенците във Военна академия.

”Да, усилията и вниманието са добри. Но не можем с икономическия капацитет на нашата страна да поддържаме способности на две различни места, хора, техника. Не може да налеем толкова средства за техника и подготовка на хора в МВР, които се занимават с тази дейност 2-3 месеца в годината. Какво ще правят останалите 10 месеца, тъй като те трябва да поддържат изключително високо ниво на подготовка? А в това време какво става с летателния и инженерно-техническия състав на ВВС? Ето тук аз апелирам за държавнически подход”, допълни президентът.

На церемонията във Военна академия в София присъстват и министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, шефът на военната комисия в парламента Христо Гаджев. Дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво днес получиха 7 офицери от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили" на факултет „Национална сигурност и отбрана", както и 75 офицери от различните специализации на специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво" от професионално направление „Военно дело" на факултет „Командно-щабен".

Сред завършващите има и трима военнослужещи от Република Северна Македония. Поканена на церемонията бе и посланичката на Скопие у нас Агнеза Руси Поповска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase