Снимка: Pixabay

Климатичните промени оставят отпечатък върху целия свят. Според експерти е много важно да се намали човешкия отпечатък, за да може процесът да се забави поне с малко. В последните години превенцията и адаптацията към изменението на климата се виждат в глобален мащаб.

За съжаление, България значително изостава в тези направления. Това отбелязаха сдружения и организации, обединени в Коалиция за климата - България.

Пред Нова Балин Балинов от “Грийнпийс” споделя, че заради пожари всяка година много семейства остават без домове и губят всичко, което имат.

“Трябва да се подготвим, че и заради последиците от климатичните промени, този тип явления ще зачестяват. Превенцията от пожари трябва да бъде на много по-високо ниво – да има техника, която да се справя много по-бързо с възникнали пожари”, коментира Балинов.

Според Тодор Тодоров от "За Земята”, когато говорим за климатични политики, това означава по-добро качество на живот и здраве на хората. “Когато има екстремално явление, климатът е виновен, но когато няма – не се предприемат никакви мерки на национално и местно ниво”, каза още той.

“Нашата енергийна система не е разчитала единствено и само на топлоелектрическите централи. Занапред системата ще бъде микс от различни технологии, които ще бъдат възобновяеми, като е важно в процеса да се включат и гражданите. Така всеки ще може да произведе енергия на собствената си тераса”, обясни Балинов.

Тодор Тодоров е на мнение, че да се борим с климатичните промени е грешен подход, тъй като няма как да вървим срещу природата. Това, което можем да направим, е да намалим нашия отпечатък върху климатичните промени. “

България не може да разчита на нови водноелектрически централи, за да произвеждаме енергия”, посочи той.

“Когато се грижим по-добре за природата, това ще се отрази и на нейните способности да ни помогне в справянето с промените в климата и за улавянето на въглеродните емисии”, каза още Балинов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase