Снимка БГНЕС, архив

За четири години жертвите на домашно насилие растат лавинообразно. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на статистика на Министерството на труда и социалната политика. Това са само официалните данни, за точните числа и насилието, което никога не излиза от стените на дома, може само да се гадае.

Прави впечатление, че основно домашното насилие у нас е над деца.

Според данните, ако през цялата 2020 г. идентифицираните жертви на домашно насилие са общо 594 лица, от които 11 лица с увреждания, 161 жени, 8 мъже и 425 деца, то само за първото полугодие на 2024 г. броят на жертвите на домашно насилие вече е 597.

През 2020 г. производствата, образувани за насилие над лица до 18-годишна възраст, са едва 34.

През 2021 г. идентифицираните жертви на домашно насилие нарастват, като бройката им достига общо 660. От идентифицираните жертви на домашно насилие, 406 са лицата, насочени към социални услуги, от които 4 лица с увреждания и 328 деца.

През 2022 г. официалната бройка на жертвите на домашно насилие нараства и те са общо 736, а през миналата годин броят им достига 888.

Само за първото полугодие на настоящата година идентифицираните жертви на домашно насилие са общо 597 лица. От тях един човек е с увреждане, 159 са жени, 3-ма са мъже, а децата са 435. Съдени са 44 души.

Статистиката на МТСП включва и децата, които са били обект или свидетели на насилие, както и са преживели видове и форми на насилствено поведение, в т.ч. физическо, психическо, сексуално, пренебрегване, търговска или друга експлоатация.

Сигнали за домашно насилие може да се подаде в Дирекциите „Социално подпомагане“ лично от лицето, от негови роднини или близки, от органите на Министерство на вътрешните работи (МВР), от институциите към Министерството на образованието и науката, от болнични заведения, както и от граждани, които са станали свидетели на домашно насилие.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase