Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МУЗИКАУТОР оценява позитивно действията, предприети от Комисията за защита на конкуренцията, която днес извършва проверка в офиса на организацията.
Както бе съобщено по-рано днес от КЗК, проверката следва да установи какви практики прилага МУЗИКАУТОР при определянето и изплащането на възнаграждения на правоносителите и дали действията на организацията са ефективни и лоялни в конкурентния процес между авторите от различните категории.

Като организация за колективно управление на права, регистрирана в Министерство на културата, МУЗИКАУТОР работи в съответствие с българското законодателство и международната правна рамка.

Още по темата
Като член на три международни организации – Световната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC), Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM) и Европейската група на дружествата на авторите и композиторите (GESAC), организацията упражнява дейността си въз основа на световните професионални стандарти и практики за управление на авторски права. За територията на България МУЗИКАУТОР представлява над 3000 български автори, както и над 2,5 милиона чужди творци въз основа на договори за взаимно представителство със 72 сродни дружества от близо 100 страни в света.

Мисия на МУЗИКАУТОР е да бъде коректен и надежден партньор на всички страни, като насърчава и защитава авторите и внедрява практики за повишаване на приходите при използване на техните произведения, заявиха от организацията.

В този смисъл проверката на КЗК наистина ще подпомогне утвърждаването и популяризирането на авторските права в България, както и ще доведе до по-висока защита на чуждестранния и българския музикален репертоар, допълват от там.

МУЗИКАУТОР гледа на настоящата проверка на КЗК като възможност да демонстрира прозрачността и посоката на развитие на дружеството. Все пак организацията смята, че подобни проверки следва да се осъществяват при яснота за проверяваните факти и обстоятелства и пропорционалност на прилаганите мерки, при наличието на която МУЗИКАУТОР остава в готовност да окаже съдействие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase