Снимка: Bulgaria ON AIR

Данните от доклад за равнопоставеността показва, че мъжете получават по-високи заплати в повечето отрасли. Жените обаче ги превъзхождат откъм амбиции. В студиото на “България сутрин” Надя Василева каза, че условията, предлагани и на мъже, и на жени, трябва да бъдат равни.

“Да имат еднакъв опит, да са завършили едно и също. Това няма как да стане, защото всички ние сме индивидуалисти и разполагаме с качества, които само ние притежаваме и на тази база работодателите формират заплащането. Друг е въпросът ние как можем да се продадем като кандидати. Най-важният фактор трябва да бъдат извършените и получени резултати накрая", заяви председателят на Конфедерацията по заетостта.

Василева допълни, че ЕС налага директиви, според които не трябва да има разлика между кандидати от женски и мъжки пол за една позиция.

"Дамското население определено доказа през годините, че може да изпълнява доста мъжки професии, както и обратното, така че не бих разграничавала мъжки и дамски професии. Жените сме доста амбициозни и се опитваме да влезем в бордове и да взимаме решения”, допълни Василева пред  Bulgaria ON AIR.

Според нея с развитието на света семейните бизнеси винаги са били подпомагани от младото поколение.

"Жестока нужда от работна ръка имаме във всички сектори, което е голям проблем и продължава да се задълбочава. Отдавна говорим, че се налагат промени в законодателството. Имаме много млади хора, които искат да работят, но са под 18 години. Има синове и дъщери на мои колеги, които лятото могат да се включат в работен процес с подходящи условия. Липсата на кадри, която е хронична в България, определя такъв процес - по-рано започване на работа и по-късно свършване. Когато нямаме кадри, ние трябва все пак да запълним отворените работни позиции", коментира гостът.

Надя Василева е на мнение, че БВП на страната ни ще продължава да се смалява, а проблемът с липсата на чужди инвестиции ще расте.

"Ние нямаме сериозно правителство от доста време и този процес не помага на пазара на труда. Никога не сме били в такова състояние да нямаме чужди инвестиции, както е в момента. Навсякъде проблемът е много сериозен. Демографската ни структура е изключително неблагоприятна и имаме хора, които излизат да работят навън, много повече от такива, които идват да работят при нас”, посочи тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase