Снимка: Pixabay

Анализ, изготвен от Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите показва, че около един милион българи не могат да си позволят да отидат на почивка. Данните са за 2022 година, като за миналата 2023 г. цифрите са горе-долу същите.

Броят на работниците, които не могат да си позволят едноседмичен отпуск, се е увеличил с повече от два милиона. През 2022 г. приблизително 39,7 милиона работещи (15% от всички) не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома – в собствената си страна или в чужбина – в сравнение с 37,6 милиона (14%) през 2021 г., пишат от КНСБ.

“24 часа” допълва, че най-голям ръст на бедността по отношение на почивка се отчита във Франция, където голям процент работещи са принудени да си останат по домовете, дори и ако са в отпуск.

Държавите с най-голям дял работници, които не могат да си позволят почивка, са Румъния (36%), Кипър (25%) и Гърция (25%). Ситуацията в Румъния вероятно се е подобрила оттогава насам, тъй като впоследствие правителството въведе 23% увеличение на минималната работна заплата и укрепи правомощията на работниците да водят колективни преговори за по-добри заплати, посочват от ЕКП.

След пандемията от COVID-19 и увеличението в цената на пакетите за почивка, съчетано с намаляването на реалните заплати в целия ЕС през миналата година поради инфлацията, предупреждават от конфедерацията. Изводите показват, че е необходимо ЕС и държавите членки да гарантират, че всички работници се ползват от колективното договаряне. Колективното договаряне не само осигурява по-справедливо заплащане, но и работниците, които са обхванати от него, се радват на до две седмици повече отпуск всяка година.

Генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира констатира в доклада: “След като са работили усилено през цялата година, работещите хора трябва да могат да си позволят почивка. Почивката не е лукс, времето, прекарано със семейството, е от ключово значение за опазване на физическото и психическото здраве на работещите, както и за осигуряване на ценен опит за децата. Нарастването на броя на семействата, които могат да си позволят почивка, е един от най-големите социални успехи на Европа през 20-ти век”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase