Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Експертът по сигурност Иван Анчев каза в предаването "Денят ON AIR”, че щом складът е построен на това място и има разрешителни, нормативната база е спазена. Той отхвърли тезата, че става въпрос за нелегално хранилище за взривоопасни вещества.

Анчев е на мнение, че разследващите не трябва да неглижират хипотезата за саботаж и умишлено действие.

"България е страна от един конфликт, имаме редица зложелатели на североизток от нас. Визирам Руската федерация, за която е доказано, че стои зад предишни взривове в български военни заводи. Твърде вероятно е да става въпрос и за човешка грешка или за небрежност. Възможно е да става въпрос за грешка в процедурите. Трябва да се направят редица експертизи. Трябва да се види кой има полза от това нещо. Ако потенциален частен извършител има полза, то ще излезе. Една вражеска държава на България има полза от дестабилизация", посочи Анчев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът поясни, че контролът върху склада се осъществява от служба в МВР - "Контрол над общоопасните средства" (КОС). Анчев обясни, че тя има за задача при такъв тип взривоопасни вещества да осъществява контрола от производството през съхранението до реализацията.

Анчев как, че министърът е трябвало да знае в склада какви средства е имало.
"Огнеборците, когато отидат и влязат в огъня, трябва да знаят какво да хвърлят", добави експертът.  "Има една формула, която е доста зловеща - процентът на изгаряне плюс годините не трябва да надвишава 100. Ако надвишава, шансовете са минимални", смята Анчев.

Той подчерта, че правила за безопасност са "писани с кръв" и трябва да се спазват, за да няма инциденти.

"Не може да купуваш 460 автомобила за 40 млн. лв., а в същото време да не си купил два джоба за пожарогасене. Това е недопустимо. "Пожарна и аварийна безопасност" е отлично звено, просто трябва да бъде още по-добре снабдено, а не да купуваме луксозни автомобили", призова Анчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Психиатър

преди 1 месец

Бях сигурен,че някой кре'ен ще стигне до идеята за саботаж от Русия.И,ето,тази шушумига се появи.Много сте предсказуеми,бе...

20

Гахаха

преди 1 месец

*** , България няма врагове, вие политиците имате Путин запалил склад за пиратки , за да дестабилизира държавата :) хахахаха

19

Анонимен

преди 1 месец

Не знам кой и за чии нужди е купил тези 460 автомобила на стойност 40 милиона лева, но знам, че в някои богати държави депутатите ходят на работа с велосипеди.

fallback