Снимка БГНЕС

Медицинският хеликоптер не е бил използван при инцидента в Стара планина, защото е преминавал задължително техническо обслужване. Това обясни пред БНТ служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Тогава под връх Купен баща и дъщеря му загинаха ударени от мълния. Спасено бе по-голямото дете - 13-годишно момче, което подало и сигнала към Планинската спасителна служба.   

"В авиацията има стриктни правила, които трябва да бъдат спазвани - безопасността е на първо място, което означава, че всяко летателно средство има програма за техническо обслужване. Когато направи необходимия брой летателни часове задължително трябва да премине през техническо обслужване, за да получи разрешение за по-нататъшни полети. Хеликоптерът е достигнал първите 150 часа, било е в този момент, няма как хеликоптерът да лети без да бъде извършено това техническо обслужване. От вторник от 16 часа отново е в експлоатация и е на дежурство", уточни Гвоздейков.

До края на годината България трябва да има на дежурство 3 медицински хеликоптера, каза още министърът. "Има закъснение в производството на втория хеликоптер - трябва да пристигне в края на месец октомври, началото на ноември. Задължително до края на годината по график третият хеликоптер трябва да дойде декември", заяви Гвоздейков.

„През 50 часа, сега са 150, следващият голям преглед е при 200 часа. Това са рутинни неща, които се изпълняват с цел безопасност, проверка функционирането на системите. Те са задължителни и са под ръководството за техническа експлоатация на хеликоптера”, обясни за НОВА изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз” Димчо Добрев.

Така планираната двудневна профилактика доведе до включване на военните в спасителната мисия. „Не са констатирани отклонения от техническите изисквания. От утре считаме, че хеликоптерът ще бъде в оперативна готовност”, допълни Добрев.

В спаситгелната операция се включиха от Планинската спасителна служба в Троян и военен хеликоптер от Авиационна база - Крумово.  

Спасеното 13-годишно момче бе транспортирано с хеликоптер "Кугар" до Карлово, след което бе откарано с линейка до Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Свети Георги" в Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase