Снимка: БГНЕС

Здравният експерт Аркади Шарков каза, че колкото по-малки и резки промени има в здравната ни система, толкова по-добре ще работи тя. “В момента имаме малко повече стабилност в сферата”, коментира Шарков пред БНТ.

Според него здравеопазването ни се саморегулира, въпреки че до някаква степен е зависимо от политиците. "Единственото, което не може да бъде достатъчно пререгулирано, е бюджетът".

Шарков определи като политическа темата за национална детска болница и припомни, че всяко от правителствата през последните 10 години е засягало темата и е започвало някаква дейност, която после спира.

"Впоследствие се появяват различни по тип интереси - било то от обществен или частен характер, които предлагат алтернативи. В крайна сметка следва интересът на заинтересованите страни, а именно - българските майки, да бъде защитен".

Експертът даде пример с отделни общини, които планират изграждане на местни детски болници: "В Бургас се строи общинска детска болница, Варна и Пловдив също искат да започнат".

"Съгласно Конституцията всеки има право на здравеопазване, което е уредено в закон. Когато говорим за безплатно, то също влиза в този закон. Българите имат право на безплатна спешна медицинска помощ, оттам нататък всичко минава през здравни осигуровки или се заплаща по надлежния ред”, допълни още Шарков.

Експертът каза още, че здравето на хората не трябва да се използва за политическа дъвкакоято се използва предизборно и по време на управление, за да бъде разбърквана темата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase