Кадър: БНТ

В добро състояние е оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче, което снощи беше докарано с линейка в университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив, съобщиха за БНТ от лечебното заведение.

Детето е прието в клиниката по педиатрия, където са му направени множество прегледи и изследвания.

Още по темата
По информация от болницата детето не е засегнато от мълнията. То е контактно, но е много уплашено, тъй като е престояло няколко часа само в планината. Заради изживения шок с него работи психолог. Момчето ще остане за наблюдение в болницата няколко дни.

Поразените от мълния баща и дъщеря обаче не са имали никакъв шанс, посочиха от ПСС.

Бащата и дъщеря му, които бяха поразени от мълния в Стара планина, не са имали почти никакъв шанс, това заяви пред БНТ Красен Георгиев от ПСС.

От Планинската служба са комуникирали с оцелялото дете, от което са получавали информация за точното местоположение. По думите му то е имало шанс, защото сигурно е било на растояние от попадението на мълнията.

"Сами разбирате колко здрава психика се иска да имаш, за да може да дадеш подробна информация за състоянието на роднините си в такава ситуация", каза Георгиев.

"Това наложи много бърза реакция с оглед на динамичната метеорологична обстановка и това наложи веднага да потърсим въздушна помощ, като заедно с това организирахме нашите колеги по земя", разказа Красен Георгиев от ПСС.

Той разказа, че е отнело време да се събере нужната информация за местонахождението на пострадалите, за да може да бъде насочен хеликоптерът. Време е било необходимо и за изчакване за подобряването на условията в планината.

"Дали металното въже е причина, твърде вероятно. Но пак казвам, дори да нямаше метално въже, вероятността да се случи това е също толкова голяма", посочи Красен Георгиев.

Според него от изключителна важност е преценката какво би могло да се направи - кога да се тръгне, дали да не се върне човек в по-ниското.

"Но за съжаление някой път нещата стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция".

От ПСС предполагат, че бащата с двете деца са се опитали да слязат максимално бързо, за да се "махнат от високата част на върха", но за нещастие се е случило това. Той добави, че всеки висок и каменист връх са също потенциално опасни.

Красен Георгиев даде практически съвети как да се предпазим в условия на буря, но "най-доброто решение е да не си там, в планината, по време на гръмотевична буря".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase