Снимка Марица

Бащата и дъщеря му, които загинаха под връх Голям Купен, са се държали за метално въже, когато ги е ударила мълнията. С него е обезопасен маршрутът към върха, който е висок 2169 метра. Това съобщи пред БНТ кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

47-годишният мъж, който беше убит от мълнията  заедно с 11-годишната си дъщеря, е бил опитен турист от София. Хеликоптер закара първоначално 13-годишния син на загиналия столичанин, който е придружавал баща си. По-късно момчето беше откарано в пловдивската болница "Свети Георги".

"Мъжът и децата му са преспали в хижа "Добрила", искали са да отидат до връх Ботев, но по пътя ги е застигнала буря", разказа още Кабаиванов. Тримата са се движели по билото на Стара планина, когато в района на връх Голям Купен ги е ударила мълнията.

Върхът има форма на пирамида, доста е стръмен и не се препоръчва за неопитни туристи. Тримата са се намирали на 2000 метра височина, когато е паднала мълнията. От Планинската спасителна служба в Троян казаха, че времето е било неподходящо за преходи. Гръмотевици и дъжд имаше и в Карлово и Сопот. Времето се е влошило много бързо и загиналият мъж явно е бил изненадан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase