Снимка: БГНЕС

Днес е първият спокоен ден от доста време насам. В момента има отделни огнища, които не представляват огромен риск за населението. Това каза пред NOVA Николай Николов, шеф на пожарната между 2006 и 2022 г. и настоящ съветник на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по повод огнените бедствия в страната.

"Искам да вметна, че институцията "Пожарна безопасност и защита на населението" и Министерство на вътрешните работи не е на служебното правителство. Те са на нашия народ и на нашата държава. Не се наемам да давам обща оценка, но твърдя, че колегите въпреки проблемите и трудностите успяха да спасят човешки животи. Давам си сметка за гнева, който изпитват хората. Нормално, и аз съм изпитвал гняв, когато се чувствам безпомощен. А да загубиш дома си вероятно е точно такова", посочи Николов.

"За нас един от най-тежките моменти е анализът. Тогава си казваме очи в очи кой къде е сбъркал. Никога не съм твърдял, че всичко е минало по мед и масло. Още повече при наличие на такива щети няма как да е така", каза още той.

Според него бурният вятър е способен да пренесе огнените езици на стотици метри.

Прехвърлят се магистрали, реки като Марица. Така че аз дълбоко вярвам, че това, което са могли да направят нашите хора са го направили и то със сърце", каза още той. Според него трябва да направи всичко възможно да се запазят на първо място човешкия живот, а после имущество им. При такива ситуации така се действа. Съсредоточаваме се да запазим живота, невинаги успяваме и имуществото, каза бившият шеф на пожарната.

Николов каза, че е питал дали са били достатъчно дълбоки просеките във Воден и обясни, че явно не са били, щом огънят ги е прехвърлил.

Насрещният огън бил изключително ефективно средство срещу пожарите обаче само при прогнозируема обстановка и посока на вятъра. Заради посоката на вятъра било невъзможно да се приложи. В Сакар често се използвал този метод.

"Да, липсва. Така както липсват достатъчно на брой хора, така и техиниката. Колкото повече техника, колкото повече подготвени хора, толкова по-голям капацитет за добра реакция", така той отговори на въпрос липсва ли на българската пожарна достатъчно техника.

"Благодарен съм за жеста на колегите, които пристигнаха от Турция. Когато стана те върнаха жеста, който ние направихме към тях миналата година след тежкото земетресение там. Тези, които пристигнаха са от горската пожарна служба. Такава в България няма. Пожарната тук има основната задача да пази градовете, населените места и горите. Ние също имаме достатъчно големи автомобили, даже по-големи от тях, но те идват от Турция специално за гасене на горски пожар и затова са с такива автомобили. Това са подбрани автомобили, които да окажат по-добра помощ. А стандартът са по-малки автомобили, за да имат по-висока проходимост", посочи още Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase