Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Предстоят три от най-горещите дни за 2024 година. От вторник до четвъртък термометрите ще отчитат 42-43 градуса в обичайно най-топлите райони на страната.  Жегата допринася за развитието на летните вируси.

"През лятото от една страна атакуват ентеровирусите, които засягат стомашно-чревния тракт - с болка в стомаха, повръщане, гадене, разстройство, обща отпадналост, ниска или по-висока температура е характерна при малките деца. Освен това през лятото са разпространени и другите вируси, включително и Ковид-19. Струпването на повече хора създава риск и възможност от заразяване", заяви специалистът по вътрешни болести д-р Анна Савчева в студиото на "България сутрин".

Не пийте вода от чешмата на морето

По думите ѝ детският организъм е много по-податлив на разболяване, тъй като е по-чувствителен, малките деца по-бързо се обезводняват. Д-р Савчева подчерта колко е важна личната хигиена по време на почивка.

"Хората се хранят в различни заведения, където при недобро спазване на хигиенните норми съществува риск от предаване на заболяването. При някои случаи и бактериални стомашно-чревни инфекции, които протичат по-тежко. Важна е личната хигиена, честото миене на ръце, да се пие вода. Бих препоръчала на морето да се пие бутилирана вода, за да сме сигурни, че е с добро качество", даде насоки за превенция специалистът по вътрешни болести.

Превенция срещу вирусни заболявания

В ефира на Bulgaria ON AIR д-р Анна Савчева заяви, че не е добре през лятото да се пият допълнително витамини, тъй като сезонните храни са достатъчно богати, стига човек да се храни пълноценно.

"Храната трябва да е балансирана. Родителите знаят какъв е хранителният режим на детето спрямо неговата възраст. Важно е да няма прекомерна употреба на нищо, всичко прекомерно не е полезно. Пробиотик винаги може да се пие, повишава баланса на чревната микрофлора и би подобрило състоянието и реакцията ѝ - едно вирусно заболяване да протече с по-леки симптоми", посъветва лекарят.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

malgiorno a tutti

преди 1 месец

Мдам, по черноблатното са със забавни последици също леда, айряна и тараторите по кръчмите, де що е забъркано с чешмяна вода... Ефектите са почти винаги едни и същи, т.нар. перфектна тръба - от единия край струя в порцелановия трон, а в същото време от другия - струя в легена на коленете :))).

22

БАХАХАХАХХ

преди 1 месец

На бг морето все за нещо трябва да внимавам, че да не ме хване "летния вирус" или да не ядосам някоя мутра. Понеже преди 10години ми писна, реших да пробвам в гърция. И о-чудо там явно няма летни вируси, а и мутрите са кът.

21

Хлоро

преди 1 месец

Е, не я ли хлорират вече?

fallback