Снимка: Bulgaria ON AIR

Високите температури през лятото създават потенциални рискове за работниците, като най-застрашени са тези, които се трудят на открито. Всички работници имат право на среда, в която рисковете за тяхното здраве и безопасност са правилно контролирани.

"Основно задължение на работодателя е да осигури безопасни и здравословни условия на труд за своите работници и служители. През летните месеци, когато температурите навън са високи, той трябва да предприеме такъв режим на работа, който да е съобразен с температурите. Когато говорим за закрито, има оптимални гранични стойности, които трябва да варират тези температури, а когато е на открито той трябва да създаде всички мерки, за да предотврати прегряване, особено при оранжев и червен код", каза Ваня Джупанова от Главна инспекция по труда в "България сутрин".

Температурите на закрито трябва да варират от 18 до 25 градуса, и не по-високи от 28°.
"Законодателят е предвидил, че ако температурата навън е много висока, тези температури могат да бъдат и до 33° на закрито. За работещите на открито се предприемат предимно организационни мерки, като първа мярка, която може да бъде предприета, това е промяна на работното време. Началото на работния ден се измества в по-ранните часове с идеята, че в тази част на деня, когато температурите са по-високи, работещите да бъдат в почивка", добави Джупанова за Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ работодателят може да въведе и повече почивки, но е изключително важно и да се осигурява вода.

"Работодателят е задължен да осигури достатъчно количество питейна вода, за да може работниците да са хидратирани. Ако това не се случи - може да се подаде сигнал в Инспекцията по труда, имаме и телефон, който е за консултации. Ние нямаме право да издаваме източника на сигнала и сме длъжни да пази анонимност", поясни още гостът.

От началото на годината има 20 сигнала, свързани именно с температурите, като само за вчера те са били четири.

"Във вчерашния ден имаше такъв случай, веднага се самосезирахме, отидохме на място. Сигналът беше за заведение за бързо хранене в град Пловдив, оплакването беше, че температурите в заведението са твърде високи. Дейността ни има преди всичко превантивен характер, първо започваме с предписанията, а санкциите са на по-късен етап. Те са от 1500 до 15 000 лв. А при всеки получен сигнал ние сме длъжни да направим проверка", обясни Ваня Джупанова.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase