Снимка Тодор Димитров, НИМ
fallback

Силно лято за българските археолози. След като екипът на проф. Вагалински откри статуята Хермес край Петрич, с нов удар се похвалиха и хората на ръководителят на проекта Виолина Кирякова и археологът от НАИМ-БАН д-р Филип Петрунов.

Новото, уникално откритие променя историята на Кокалянски Урвич. Невероятният средновековен манастир разкри масивен сребърен пръстен със златен обков и ниело - черна смес, обикновено от сяра, мед, сребро и олово, използвана като инкрустация върху гравиран метал.

Пръстенът тежи почти 14 грама и бе намерен вчера в гроб 9 в нартекса (притвора) на църква № 2 в цитаделата на Кокалянски Урвич, съобщиха Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов.

Очаква се по-късно днес НИМ ще излезе с подробна информация за откритието, което променя историята на Кокалянски Урвич.

Това е поредната уникална находка в Желязната крепост, както в древността на наричали Кокалянски Урвич. Причината е, че една от най-важните дейности, с които са се занимавали хората в крепостта Урвич, освен, че са охранявали пътя на софийското поле, е добивът на желязо - още от античността.

По цялото Искърско дефиле се е добивало желязо, а на Урвич вече има няколко документирани производствени пещи за добив на желязо от черен пясък. Има и доказателства за обработка на накити от късносредновековния манастир в подножието на цитаделата, в който е открит златният пръстен.

Една от най-интересните находки в Кокалянски Урвич през годините бе прекрасен пръстен-печат от XVI-XVII век, доказващ правото на търговия на манастира, както и производството на накити и продажбата им на пазарите в Средец и по-късно в София.

Сред уникалните открития, направени досега, е още индийска монета от династията на Тоглуците, отсечена от името на Мохаммед бин Тоглук (1325-1351) през втората половина на XIV век. По какъв начин тя е попаднала на Урвич вече е ясно.

В Урвич са открити и венециански монети. Принципно тези златни монети се движат по Пътя на коприната  - през Златната орда и достигат до Крим. Най-ценното е, че това е най-западната точка, на която е откривана подобна златна монета. Тя е била използвана за разплащане на някакъв ценен товар, който е произведен на Кокалянски Урвич, добавя археологът д-р Филип Петрунов, пише Стандарт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

До Проф. Знайковски

преди 1 месец

Има и качествени учени сред археолозите, но са на втори план. Връзкарите са там вече второ и трето поколение. Обърни внимание колко от тези учЕни археолози от БАН са женени за "учЕни" жени от други институти на БАН. Нали пак сред тези археолози е зетчето на бившия партиен секретар на СУ, което изскочи като парле пред майка, за да се похвали, че е открило първата прабългарска скулптура, а после се оказа, че творението било на скулптор от 60-те години на 20-и век. И го направиха шеф и доцент!

8

Анонимен

преди 1 месец

Последно, Урвич частна ли е или държавна? Преди 40 г. Един художник кърти и престроява крепостта и къща си направи,и джипа си паркираше дори в нея, после друг се нанесе там и сложи плакат на СДС. После някакви мутри влязоха в ролята на собственици. Паметник от национално значение! Пълен абсурд. Все едно някой да приватизира статуята на свободата в САЩ.

7

Професор Знайковски

преди 1 месец

Мамин Филип,син на най- грозната разкопвачка на земя- Бони Петрунова,също като нея лъже дзверски диво,за да получи още пари за разкопки.Сребърен пръстен-гоооолямата работа.Мамата му излъга навремето,че е намерила пръстен - отровачка,само дето съвременната вещица не обясни как през отвора му отровата не се е изсипвала и върху притежателя на пръстена.След това откри златни венециански монети и ги оцени на милиони,а те струват по стотина евро.Това не са археолози,а иманяри.

fallback