Снимка: БГНЕС

В България се осъществи първата вътреутробна операция на еднояйчни тризнаци. Заради усложнения при едно от бебетата е имало опасност всичките да загинат. Това е довело до намеса от страна на фетални хирурзи, които чрез интервенция в корема на майката, успяват да спасят две бебета.

Лекарите споделят, че бременност с еднояйчни тризнаци се среща изключително рядко. В Търговище дори посъветвали семейството да я прекрати, защото е рискова. В "Майчин дом" дали надежда, че две от децата имат шанс за живот и свързали семейството с фетален хирург от частна болница. Там направили спешна вътреутробна операция, която спасила двете момичета. Те се родили преждевременно в "Майчин дом" и още са в неонатологията.

"Имахме за цел да дадем шанс на двете бебета, които бяха в добро състояние за разлика от третото бебе, за това при разделянето на плацентата всяко от тях да се чувства добре", каза доц. Петя Чавеева - фетален хирург, съобщава БНТ.

"Неонатолозите на "Майчин дом" са върхови професионалисти и съумяха да стабилизират двете бебета, които са в прекрасно състояние. Имаме щастливи родители", каза проф. Иван Костов - директор на СБАЛАГ "Майчин дом".

"Благодаря на проф. Костов и доц. Чавеева, че ни вдъхнаха надежда, когато нямаше такава, и ни дадоха сила да продължим напред", каза Бедрие Реджебова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase