Снимка: БГНЕС

Поредната здравна криза с медицинския персонал. Липсват около 3о хиляди медицински сестри, а всяка трета е на възраст над 65 години. Това показват данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Кризата с недостига на медицински сестри и липсата на мерки за привличане на нови кадри ще бъдат обсъдени на национална среща, организирана от асоциацията.

Към момента около 22 хиляди са работещите медицински сестри.

Необходимостта от незабавни мерки за задържането на специалистите по здравни грижи и привличане на желаещи да упражняват тези професии ще бъде поставена на вниманието на участниците в срещата. Тя ще се състои в столичната университетска болница "Света Анна", а главната медицинска сестра на заведението - Марияна Колева, ще сподели добри практики за условия на труд, заплащане и продължаващо обучение.

Проблемите не са от сега - преди година от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи са изпратили писмо до управляващите с призив да се създаде система за планиране и задържане на персонала, за кариерно развитие, устойчиво повишаване на заплащането спрямо придобитите знания и умения, както и да се въведе изискване за минимален брой специалисти по здравни грижи в лечебните заведения, пише БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase