Снимка: Bulgaria ON AIR

ЕС вече обмисля да наложи вносни мита върху евтините китайски стоки, закупени онлайн. Идеята е да бъде премахнат прагът от 150 евро, под който артикулите от тези онлайн платформи могат да се купуват безмитно. Финансовият анализатор Димитър Георгиев сподели, че стоки под 150 евро влизат безконтролно в целия ЕС.

"Някой от Китай може да внесе стоки до 150 евро, без да спазва правилата за безопасност на труд и влиянието върху околната среда. ЕС ще се пребори с нелоялната конкуренция. Ще бъде прекратен безмитният внос на китайски продукти", коментира финансовият анализатор в "България сутрин".

Георгиев допълва, че истинският проблем са детските играчки от Китай, тъй като качеството им е съмнително. За първото тримесечие с 30 млрд. евро повече са продадените стоки и услуги от Китай в Европа, отколкото Европа е продала на Китай.

"Възможно е тази тема да предизвика мини търговска война. Свободният пазар може да функционира при равнопоставен достъп, какъвто в момента няма. Когато продуктът е наличен в магазин в ЕС, той е минал някакви проверки. Тогава вероятността да бъде опасен и с ниско качество е много малка", каза още финансовият анализатор.
Адвокатът от "Активни потребители" Антоан Атанасов заяви, че основният въпрос е безопасни ли са детските играчки, които идват от Китай.

Атанасов допълва, че търговците винаги са иновативни.

"Когато законът каже "не може", те намират някаква вратичка. Не е изключено, но вече много по-трудно. Ще има потребители, които ще са много ядосани от тази мярка", на мнение е Атанасов. Експертът даде и личен пример, че е попадал в капана на стока, която е рекламирана евтино.

Ако в играчката са вкарани опасни за децата материали, може да купим нещо изключително опасно и жертваме нашето здраве заради това, че стоката е евтина, алармира адвокатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase