Снимка БГНЕС

Смолян е горд от избора на техния земляк Даниил за патриарх. С постове в социалните мрежи управници и редови миряни не спират да отправят благопожелания за голямата чест родопчанин да оглави Православната ни църква, пише Марица.

Роденият в Смолян през 1972 г. със светското име Атанас Трендафилов Николов бъдещ божи служител Даниил е поредният родопчанин сред висшия ни клир, след Екзарх Стефан и Видинския митрополит Дометиан.

„Посрещнахме с огромна радост новината за избора му начело на Българската патриаршия. Пожелаваме му здраве, дълголетие и благополучие. Вяра, любов и мъдрост да съпътстват духовните му дела за благото на светото Православие! На многая лета, Светейши Владико!", поздрави го веднага след новината кметът на Смолян Николай Мелемов.

"Даниил е истински монах, млад човек, който е за пример на много духовници", заяви отец Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на Смолян. Той се е срещал с настоящия патриарх, когато е бил Видински митрополит.

"Разговаряли сме с него на богословски теми и аз съм удовлетворен от това, че е много по-млад, но богословски подготвен, философски ориентиран, научно обоснован“, каза отец Димитър. Той подчерта, че е бил впечатлен от смиреността на тогавашния митрополит Даниил, неговата подготвеност за висш духовник, милосърдие и желание да се отнася с любов и уважение към хората.

Под името Атанас Николов днешният патриарх завършва основно и средно образование в родния си град. Напуска Смолян, след като е приет да следва английска филология в Софийския университет. Във втори курс обаче решава, че призванието му е друго, и се мести в Богословския факултет.

Баща му Трендафил Николов е родом от смолянското село Кремене. „Той се  пенсионира като полковник от милицията. После през 2006 г. написа книга за Кремене“, сподели отец Димитър.  През 2016 г.  от община Смолян е публикуван документ от проверка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, в който се обявява за установена принадлежност на Трендафил Николов към ДС.

В документа пише, че Трендафил Тодоров Николов, с дата на раждане 23 март 1939 г. в с. Кремене, е работил в структурите на ОУ на МВР ​- Смолян - ДС като щатен служител, като със заповед от декември 1970 г. е назначен за инспектор IV степен. Комисията разкрива данните във връзка с това, че Трендафил Николов е бил общински народен съветник до 28 август 1990 г.

Майката на новия патриарх - Златка, дълги години е учителка, преподавала е информатика в Икономическия техникум „Карл Маркс" в Смолян, който сега е професионална гимназия по икономика. Това обясни пред "Марица" Мария Горанова, счетоводител и роднина на семейството на Даниил.

„Трети братовчеди са с моите синове. Бащата и майката на Златка - дядо Атанас и баба Шина, бяха много трудолюбиви хора. Дядо Атанас се занимаваше със земеделие и горско стопанство, гледаше и животни. Цялата фамилия са много точни и трудолюбиви хора. Здрав корен са, с много ценности. Майката на новия патриарх е изучила десетки смолянчани“, разказа още Мария Горанова.

Патриарх Даниил има един брат - Петър, който е семеен и живее в Смолян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase