Снимка: БГНЕС

Хората не се подготвят за еврозоната и не се наблюдава тенденция хората да обменят левове в евро. Според финансиста Макс Наклаян очакванията са, че с влизането в еврозоната цените ще се покачат.

"При влизане в еврозоната цените се закръглят леко нагоре и има една допълнителна инфлация от 10-15% повсеместно в икономиката”, допълни финансистът пред БНР. Въпреки покачването на цените, това не се счита за инфлация, а следствие на нея. В момента се говори за понижаваща се инфлация, но това не означава, че няма такава, подчерта също той.

По думите му най-податливият огромен актив на инфлация са жилищата. Техният пазар се движи единствено и само от кредитирането, посочи финансистът и добави, че много малко хора купуват жилища кеш, в повечето случаи това става с банков заем.

"Колкото по-лесно е да получите ипотечния заем и колкото по-ниско е лихвеното число на ипотечния заем, толкова повече хора са склонни да си закупят жилища. Оттам виждаме огромното покачване на цените на жилищата в последните 14 години. Това е само едно от направленията на инфлацията”, допълни финансист.

Макс Баклаян допълни, че най-осезаемо и болезнено инфлацията се усеща при стоките от първа необходимост и електроенергията. Тя се усеща при хората с фиксирани доходи, каквито са пенсионерите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase