Снимка БГНЕС

Досадните графити из Пловдив ще изчезват за 2 минути. Това ще стане благодарение на нова нанотехнология, която ОП "Чистота" започва да прилага, каза пред журналисти директорката на общинското предприятие инж. Десислава Георгиева.

За да сложи край на цапаниците по тепетата, подлези и всякакви други места из града, общината ще си съдейства с представителство на немска фирма, която ще се заеме активно с почистването на графитите, пише Марица.

Как работи нанотехнологията? След като даденият графит е изчистен до основи, след това се налага защитен слой. Той издържа до две години или десет цикъла на почистване. Когато върху вече почистеното и покрито със защитен слой място се нарисува графит, то той после пада само след силна струя вода и то в рамките на две минути.

Нанотехнологията е тествана и дава добър резултат. "От 2012 г. водим борбата с графити на емблематипни места в Пловдив. Не сме спрели с почистване, но явно това се оказва недостатъчно. Затова ще приложим тази нанотехнология, която дава възможност, след като мястото е почистено, новите графити да бъдат премахнати с дълготраен ефект, много по-лесно и с много по-малко ресурс да бъде почистени. За около 2 минути, само с вода, успяваме да свалим драсканиците. Решихме да започнем с емблематично място - Сахат тепе. Идеята е да развием нашето партньорство с фирмата", каза шефката на ОП "Чистота".

Сахат тепе бил пример за това колко усилия и ресурс са хвърлени в почистване на графити. "Ако друг път ни коства дни, сега за няколко минути ще се чисти и то само с вода", обобщи инж. Десислава Георгиев и добави, че новата технология ще спести много усилия и ресурс, който се хвърля ежедневно в борбата с графитите из града.

Представителят на немската фирма благодари на общината и на ОП" Чистота" за доверието. Подчерта, че новият метод за почистване е много по-изгоден икономически и много по-екологичен. "Използва се на много места в страната тази технология. В Община Пловдив виждаме една визия и разбиране за по-дългосрочно сътрудничество, да се предложи едно трайно решение на проблема с графитите", каза Атанас Килиджийски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase