Снимка БГНЕС, архив

Задава се сериозен проблем с аптеките. Голяма част от тях искат да си прекратят договора със здравната каса. Това ще е проблем не само за НЗОК, но и за хората, на които няма да отпускат безплатните медикаменти.

Вече има аптеки, които са прекратили договорите си, други ще подадат едномесечни предизвестия, каза пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Причина за напрежението е намерението на НЗОК да направи икономии в бюджета си, като намали плащанията на аптеките за изпълнени рецепти. Едно от последните им предложения е на една рецепта да могат да се изписват по повече от три лекарства, което ще доведе до спад в броя на електронните документи, а това ще рефлектира върху плащанията към фармацевтите. Въпреки това те намират идеята за намаляване на броя на рецептите за добра, но настояват да се измисли механизъм, който да осигури адекватно възнаграждение на труда им, като подходяща не е и идеята да се плащат по 5 лева на едно ЕГН, независимо колко лекарства е получил пациентът. Костов настоя да се запази това, което аптеките са получавали досега.

По думите на Костов НЗОК трябва да преосмисли идеята си. „Икономията няма да е кой знае колко голяма. Става дума за 5-6 млн. лева до септември, което за над 2500 аптеки, които работят с касата, не е кой знае каква сума на фона на милиардния й бюджет. Само една болница превишава тази сума“, коментира председателят. Според него проблемът не е в аптеките, а е на друго място - в това, че бюджетът на касата не е балансиран и тя е в преразход с 15 млн. лева към 1 септември, което идвало от разликата в заплащането на аптеките. „Тези над 400 лекарства, които напълно се покриват, не бяха предвидени в бюджета на касата и сега ние страдаме от това“, посочи то
От Министерството на здравеопазването казаха за „Телеграф“, че промените в Наредба №4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е публикувана за обществено обсъждане до 04.07.2024 г. и заинтересуваните страни имат право да подават възражения, становища и предложения. От ведомството обясниха, че предложените промени ще позволят на лекарите да предписват повече от три лекарствени продукта за повече от три заболявания на едно електронно предписание.

Това ще улесни предписването на цялостна и комплексна лекарствена терапия. Пациентите пък ще имат по-лесен достъп до определената лекарствена терапия, като ще имат възможност за частично изпълнение на електронното предписание в различни аптеки в рамките на два работни дни. От своя страна това ще намали броя на посещенията в аптеките и ще улесни получаването на цялата предписана терапия наведнъж.

Промените ще създадат възможността за едновременно отпускане на лекарствени продукти, когато те са с различна продължителност на терапия. Това ще бъде от полза за пациентите, особено за трудноподвижните и тези, живеещи в труднодостъпни или отдалечени населени места, които ще могат да получат цялата си терапия с едно посещение в аптеката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase