Снимка БГНЕС
fallback

Подходите за измами еволюират в зависимост от епохата, в което живеем и техническите средства, с които разполагаме, а измамата на Ружа Игнатова с криптовалутата OneCoin е типична Понци схема.Това коментира пред БНТ криминалният психолог Росен Йорданов.

"В повечето случаи, в които е имало масовизация на подобни явления, се е случвало преди, по време или веднага след сериозна финансова криза, когато се пораждат финансови пирамиди. В Щатите очевидно госпожа кралицата, както я наричат, е започнала дейността си след голямата финансова криза 2008-2009 г.", каза той.

Психологът обясни, че масовите отклонения във възприятията на хората обикновено се получават след големи кризи - последната такава е била ковид пандемията.

"Аз 2003-2004 г. участвах в единствената експертиза у нас за разкриване на манипулативни механизми. Една фирма правеше информационни бизнес срещи, които изглеждаха изключително автентично и привличаха хора, които влагаха средства от порядъка на 2000 евро и после търсиха други хора, които също да влагат. Разликата при Ружа е, че тя отново е предлагала нищо, но чрез новия тип валута".

Измамниците създават нещо, което изглежда достоверно, независимо дали ще е крипто, бизнес сделка или измислен продукт. Всичко изглежда наред, но има една липсваща част, която измамените си допълват сами, посочи Йорданов. По думите му Ружа Игнатова е "допълнила" измамата си, като е основала фондация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Ангелина

преди 3 дни

Въпросният Росен Йорданов е толкова" добър психолог" и то криминален и за това МВР е с такъв кадрови персонал ,че в него има доста служители с меко казано порочни престъпни практики.Да се съсредоточи в тази област ,по която има "тапия" ,без знания ,защото заучените фрази - наизустени ,не правят никого добър психолог.Не носи ли някой психологията вътре в себе си ,от дебелите книги няма да я научи ,те са само за тези, които имат основата ,която да усъвършенстват."Схема Понци" е далеч от него.

11

Типично

преди 4 дни

Американска схема!!! Стига с тази зла пропаганда ,как и колко са хубави краварите.НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ТЕРОРИСТИ В СВЕТА,КОИТО НА 70% НИ ПОДГОТВЯТ ВОЙНА С РУСИЯ,ЗА ТОВА Е И ТОЛКОВА ВАЖНО КОЙ ОТ НАЩЕ ТЪ....АНА...РИ ЩЕ ХОДИ В САЩ НА СРЕЩАТА НА НАТО ДА ПОДПИСВА РАЗНИ ЗАГРОБВАЩИ ДОГОВОРИ!!!ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ НАТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗПАДНАТО И УНИЩОЖЕНО, ЗЛОБНА ПРОПАГАНДА СРЕЩУ РУСИЯ ИМАМ ДОСТА ДОКАЗАТЕЛСТВА С ТЕХНИ ЛЪЖИ СРЕЩУ РУСИЯ!!!БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗИМА СТРАНА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ОТ ЕСГЕЙСКАТА.!

10

при биткоинт

преди 4 дни

няма разлика с уанкоинт . Излязоха 4-5 такива валути цифрови . Някои ги забраниха . 2008 бяха наглите . от 11 души отвлечени взеха 3,5 милиона евро . не ги намериха . Световната криза накара всички да инвестират . Риска от обедняване накара биснес дамата да се активизира . Депърва се показва катинката . В българия не е обявена за издирване . Не е осъдена още . Както и родата и - милионери в долари .

fallback