Снимка: архив, БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.

Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията, предаде БНР. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия едногодишен период.

Минималното поскъпване на тока за бита от около процент и половина може да се окаже малко по-високо при окончателното определяне на цените. За това предупреди председателят на регулатора Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данни към края на месец май. Ако има съществено изменение на тези цени, те ще бъдат отразени и в нашия доклад. Надяваме се това да не бъде в голяма степен, въпреки че се наблюдава динамика в цените на ел. енергия, както и на природния газ", каза Иванов.

Заради смяната на цените на тока и трите електроснабдителни дружества дават възможност на клиентите си да отчетат сами своите електромери. Въпреки че "практиката показва, че все по-малко клиенти се възползват от тази опция", казва Крум Косев от EVN. "От друга страна по-голямата част от нашите клиенти вече са с дистанционен отчет и там не е необходим самоотчет. Ние даваме такава възможност, който от клиентите изяви желание, може да се отчете към 1 юли и да ни подаде своите показания и ние ще го заложим във фактурата".

По мейл или по телефон до 4 юли могат да подават данните от самоотчета си и клиентите на "Електрохолд", казва Ралица Николова. При самоотчета те трябва да посочат показанията на електромера по всички тарифи, клиентския си номер, абонатния си номер, трите имена на титуляра и адреса на обекта, за който декларират данните. Фактурите за юли ще съдържат информация за консумираната енергия и за двата отчетени периода по старите и по новите цени".

При "Енергопро" подаването на показанията трябва да стане в по-кратък срок, обяснява Петя Попова. "Самоотчетът не е задължителен. В случай, че клиентът не подаде данни, компанията ще фактурира потреблението по регламентираната методика. Пропорционално разпределение на отчетените количества на дните преди и след промяната на цените. Броят дни по стара и нова цена ще бъде различен в зависимост от отчетния период на всеки клиент. Желаещите да направят самоотчет клиенти могат да декларират данните от електромера до края на деня на 1 юли".

След смяната на цените на парното и топлата вода клиентите на топлофикациите не трябва да правят нищо, посочва Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. "Имаме нови цени. Те общо взето са всичките с повече или по-малко проценти по-ниски от сега действащите. Те започват да действат веднага. Естествено най-голямото намаление ще се усети през зимния период, когато сметките са по-големи".

 Намалението на цените средно с около 8 процента и половина потребителите на топлофикациите ще могат да видят в сметките си, които ще получат през август.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase