Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

В столицата се проведе протест след поредния смъртен случай в условия на домашно насилие. На 20 юни серийният насилник на жени Орлин Гигов е убил поредната си жертва - Силвия К. Поне 5 жени са подавали сигнали срещу мъжа, но въпреки това властите не успяха да предотвратят убийството.

Калина Дренска от ЛевФем гостува в студиото на “България сутрин” и сподели, че вече говорим за епидемия от насилие към жени. В конкретния случай отговорните институции не са си свършили работата. До момента има 4-5 жертви, за които се знае, че не са взети мерки.

По думите на Дренска домашното насилие не е индивидуален проблем, а е проблем на патриархалните отношения, които казват, че мъжете доминират, а жените са подчинени.

"Трябва да има промени в законите, които да дават повече възможности за защита. Виждаме как дори от трибуната на НС си позволяват сексистки език, от най-високо ниво идва това поведение и се мултиплицират в институции, на работното място, у дома. Това не е някаква абстракция, говорим как тези проблеми се отразяват върху телата и животите на жени и други групи уязвими хора", заяви Дренска.

От ефира на Bulgaria ON AIR тя призова да не се прехвърля вината върху жертвите, а да се работи активно с тях. "Те имат семейства, деца, икономическа зависимост, може да нямат жилище, ако не се върнат при насилника. Имаме институции, които капитулират по отношение на търсене на отговорност", добави гостът.

Дренска подчерта, че физическата форма на насилие е най-видима, макар не винаги да е така, но има и психическото насилие, икономическо - жертвите са  държани в икономическа зависимост - да не могат да отидат на работа, да им се взимат доходите.

"От една страна има институционално бездействие, но има и прекалено голяма търпимост към насилието. Няма обществена солидарност с жертвите", обобщи Калина Дренска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

РЕШЕНИЕТО

преди 4 дни

Е-НАПУСКАНЕ НА НАСИЛНИКА

25

Анонимен

преди 4 дни

Институциите са отражение на обществото. Все пак там работят индивиди съставляващи това общество. Няма как човек закачил се на едно място за заплатка да реагира адекватно докато е убеден, че каквото става в съседите си е тяхна работа.

24

Анонимен

преди 4 дни

"жени и други групи уязвими хора"Ясна работа,поредния напън за джендар права и конвенции маскиран като загриженост за жените.

fallback