Снимка: БГНЕС

Ремонтът на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" върви по план, заяви министърът на енергетиката Владимир Малинов.

Той отхвърли информацията за изтичане на радиоактивна вода при ремонта. Няма опасност за работещите в централата и за населението, каза Малинов.

"Доколкото знам, в събота заместник-директорът на АЕЦ е излязъл пред медиите и е успокоил, че няма радиоактивна опасност за работниците и служителите, не е имало изтичане на радиоактивни води в Дунав и е уведомена Агенцията за ядрено регулиране и няма никаква опасност за населението", заяви той.

"Имало е изтичане на радиоактивна вода в VI Блок на АЕЦ "Козлодуй" преди няколко дни. Няма опасност обаче за населението и околната среда", заяви преди ден ядреният експерт проф. Георги Касчиев във връзка с появилите се информации в публичното пространство за инцидент в атомната централа.

Касчиев каза, че по негова информация количеството изтекла вода е около 30 кубически метра, "което е чудовищно просто, аз не знам друг такъв случай в историята на АЕЦ "Козлодуй" - такъв огромен теч да не се засече навреме и да не се вземат мерки".
 
От АЕЦ "Козлодуй" също заявиха, че категорично не отговаря на истината твърдението, че в река Дунав са били изпуснати радиоактивни води.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase