Снимка: БГНЕС

Днес в столицата ще се проведат две шествия. И двете са с твърди заявки за мирни, с усмивки, но съпътсвани при организациите им с провокации.

София Прайд срещу Шествие за семейството. Залогът е много по-голям от видимото на повърхността, тъй като се сблъскват либералното срещу консервативното. И естествено в двете шествия има много политика. Политика, която надхвърля границите на България.

София Прайд

София Прайд 2024 ще се проведе на площад Батенберг. Вратите на най-голямото събитие в подкрепа на човешките права отварят в 14:00 часа, а концертът ще започне в 16:00 часа. Мирното протестно шествие по улиците на София, което се провежда за 17-та поредна година, ще започне от площад Батенберг след 19:00 часа.

Организаторите споделиха правилата за участие и безопасност. Поради очакваните високи температури в събота е препоръчително участниците да носят шапки и слънцезащита. Ще има осигурена достатъчно вода. През последните издания на Прайд досега инциденти не са се случвали, заради добрата координация със СДРВ и допълнителна охрана. Все пак за безопасно придвижване до събитието от Прайд препоръчват участниците да се движат на групи, без да показват аксесоари, асоциирани с ЛГБТИ+ общността, както и да използват градски транспорт или такси при придвижване до събитието и след него. Участниците в София Прайд са приканени да не провокират или отговарят по никакъв начин на провокации от хора извън шествието.

Сцената на София Прайд 2024 ще посрещне Мила Роберт, Дара Екимова, Лидия, Михаела Маринова, Venci Venc’, Ирина Флорин, Ваня Щерева, рок групата Overhook, певицата YVA и украинският певец Орфи.

Тази година кампанията на София Прайд “България е и нашият дом” търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им.

Шествието за семейството

"Шествие за Семейството" ще се проведе в София в събота, като част от международната инициативата "Месец на семейството".

Целта на мероприятието е да принуди държавата да започне ясна и конкретна политика по въпроса с демографския колапс в страната. Шествието през 2021-ва събра около 400 души, през 2022-ра над 2000, а през 2023-та близо 6000. Тази година организаторите очакват да достигне рекордните 10 000 души, превръщайки се в най-голямото, ежегодно, обществено мероприятие в страната.

"Ние вярваме, че всякакви опити за превземане на този месец, посветен на децата и семейството, от леви и либерални идеологии не могат, и няма да успеят в България. Тук, където демографската криза е най-страшна, ние ще посветим всичките си сили на запазване и подпомагане на традиционните форми на семейни отношения. Защото само те могат да бъдат гръбнака на едно общество, на един народ, на една страна", казва Кристиян Шкварек, председател на фондация "Консервативно общество" и съорганизатор на събитието.

"Заедно с експерти сме изготвили демографска стратегия за България до 2050-та година, която да вземе радикални мерки за борба с демографската криза в страната. Ще настояваме да представим стратегията на следващия редовен кабинет, който и когато и да е той. Защото време за губене, или експериментиране с деструктивни, постмодерни идеологии и моди, просто нямаме", добавя Давид Александров, председател на сдружение "Род" и съорганизатор на събитието.

Шествието на семейството ще се проведе на 22-ри юни на площад "Александър Невски" от 10:30 ч. Програмата ще започне в 11:30, а шествието ще потегли в 12:00 по маршрут Александър Невски, Народно Събрание, Софийски Университет, бул. Левски, бул. Патриарх Евтимии, Кравай, НДК билетен център.

Организаторите напомнят, че шествието е стриктно деполитизирано. Единствените флагове, които е позволено да се веят са българският и тези на инициативата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase