Снимка: Bulgaria ON AIR

"Целта на кампанията "Храна за размисъл" е да покаже, че храната е един универсален език. Целта ни е да повишим разбирането на българите спрямо бежанците и това, че те могат да допринесат много за местната култура. За съжаление, последните данни показват, че за 12-а последна година броят на разселените хора, които са принудени да напуснат дома си поради конфликти и насилие, се повишава.

Един на всеки 69 души е бил принуден да напусне дома си. Част от тези хора са пристигнали тук в България. Важното е да се каже, че зад всяка цифра стои човек", заяви представителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Екатерина Димитрова в "България сутрин".

Афганистанката Сара Фаизи живее в България вече от 8 години. Тя намира помощ в лицето на България.

"През 2016 г. за първи път дойдохме в България. Синът ми беше болен и ни изпратиха в Германия заради трансплантация. Бяхме там повече от една година, след това отново реших да дойдем. За мен е страхотно, защото когато имах трудности, България ми помогна", сподели тя за Bulgaria ON AIR.

Над половината от българите нямат формирано мнение за бежанците, а повечето от тях не са се срещали с такива, смята Димитрова.

"От проучванията, които направихме през последните месеци, интересното е, че около 54% от българското население всъщност няма формирано мнение за бежанците - то не е нито положително, нито отрицателно, а всъщност голяма част от хората не са виждали и не са се срещали с бежанец. Оставаме една от малкото държави в ЕС, които нямат интеграционна програма, а това е много важно", коментира гостът.

Фаизи опитва първо баница в България. През 2019 г. започва да учи български език.

"Според мен все още правя грешки, но когато дойдохме в България, бях много заета със сина си. В Афганистан нашата врата винаги е отворена, винаги има гости в нашите къщи. Винаги имаме храна, винаги имаме и гости. С това сме много близо един до друг", добави тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase