Снимка: Bloomberg TV

Все още се изчисляват какви ще са щетите от градушките миналата седмица. През 2023 г. са били засегнати над 40 хиляди декара с трайни насаждения и тази година едва ли ще са по-малко. Всяка година градушките стават все по-силни и нанасят все по-сериозни щети. Това коментира Цветан Цеков, председател на Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Системата за борба с градушките не функционира оптимално. Тя не е достатъчно адекватна към това, което се случва."

Суперклетките вече са много по-чести и действат разрушително на широк фронт със силна интензивност, обясни Цеков. Те се развиват на височина между 12 000 и 15 000 метра, а ракетите на противоградовата система в България работят на 8 000 метра.

"Официалната статистика от Агенцията по градушки е, че обработват със стотици ракети - реално те не могат да обработят тези градоносни облаци."
Трябва да бъде сменен подхода за земеделските застраховки, каза Цеков. Ако има адекватен механизъм, последствията за производителите от такава сериозна градушка ще бъдат намалени. Трябва да се въведат и всякакви възможни технически новости, за да може да се противодейства на климатичните явления.

"Не е минала суперклетка или градоносен облак, не е нанесъл щети... Ако не се смени тази цяла система за градозащита, ще загубим не само реколтата, но и производителите. Когато не са обезщетени адекватно, те просто се отказват - губим българското земеделие."

Застраховките в момента покриват 80% от загубите, но насажденията трябва да са унищожени напълно.
 

Цялата статия може да четете на Bloomberg Tv Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase