Общ преглед

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов получи първата си лична карта от ново поколение, след като сутринта подаде заявление с формат експресна поръчка.

Новите лични документи започват да се издават от днес, като съдържат много и реално по-сериозни защити. За първи път в тях се въвеждат биометрични данни – пръстови отпечатъци и от двете ръце, и не на последно място след известно време ще се гарантира възможност за т.нар. електронна идентификация, подчерта Стоянов. Той уточни, че се запазват трите услуги за издаване на личната карта – обикновена, бърза и експресна, до края на годината цените остават непроменени, а от следващата – предстои фиксирана актуализация.

Смяната на личните документи с нови не е задължителна, като гражданите могат да ползват досегашните до изтичане на техния срок, но не по-късно от август 2031 г.

Реално отпада възможността за издаването на безсрочна лична карта и всеки гражданин, навършил 70 години, може да се възползва от избора на валидност на издадения нов личен документ от 10 или 30 години, посочи още вътрешният министър.

По отношение на това дали има предложение да остане на поста си като министър, както отговори преди дни за БТА, Стоянов каза, че България има огромна нужда от редовно стабилно правителство, което да продължи да реализира приоритетните национални политики.

„За момента аз нямам предложение, не съм разговарял с никого, ако евентуално получа такова предложение, аз и моят екип сме готови да довършим това, което сме започнали, а те са доста неща“, коментира Стоянов.

Във връзка с нелегалната миграция ситуацията е изключително спокойна, съобщи още Стоянов. По данни на гранична полиция в момента, от началото на годината до днес имаме 73% спад на нелегалната миграция, сравнено със същия период за м.г., отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар