fallback

"Не е добре за хората, които са потърпевши от градушките. Годината е доста по-добра в сравнение с 2023 г. Почти в цялата гама сме с доста по-ниски цени спрямо миналата година - 27% при домата, 25% при краставицата. Само бананът и лимонът са с цени над миналогодишните. Имаме един доста балансиран пазар с устойчиво и динамично равновесие, с колебание надолу на цените на плодовете и зеленчуците. Хората ще могат да си позволяват доста повече плодове и зеленчуци", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Той е на мнение, че е нужна повече наука и приоритизиране за сектора.

"Недостигът се компенсира веднага, тъй като стоката се движи свободно. Пазарът празно място не търпи. По отношение на нашето производство, то не е достатъчно. Овощарите и зеленчукопроизводителите си имат своите проблеми, трябва да се мисли структурно. Много повече наука трябва на пазарния сектор, донякъде може би ще трябва и приоритизиране. Не пазарът е проблемът, а добрите производствени практики. Тези призиви да се ограничи вносът, да се спре вносът в рамките на ЕС, звучат глупаво", добави Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи имаме потенциал в пазарния сектор, важно е да вдигнем количеството на производство.

"Всичко е въпрос на качество. Пазарът затова е най-добрият регулатор. България има много голям потенциал в тази сфера, има и традиции. Много повече наука трябва за аграрния сектор. Атрактивен бизнес е и става все по-важен. На нас много ни пречи народопсихологията. Трябва да имаме волята и желанието. И държавата трябва да помогне с организационни модели и методи, и с брутално спазване на закона", коментира гостът.

Ниски са цените на олиото и брашното, а пазарът е стабилен, смята Иванов.

"С 3 лв. е надолу. Ако имаме потребителска кошница миналата година по това време 102 лв., към момента е 99 лв. Имаме по-ниски цени на олиото, на брашното, горивата са на нулата, млечните продукти са на нулата на годишна база. За сметка на това при свинското и пилешкото месо имаме с около 7% нагоре. Най-важната констатация е, че пазарът е стабилен. Това, което е характерно като тенденция, до септември няма да видим никаква промяна", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Ниски са

преди 1 седмица

За 3 години над 60% инфла;ия при храни. Увеличиха доходите с 20%, реално българинът обедня с 40%. А една марка масло стигна сто процента увеличение. Един масов дезодорант стигна сто процента. При ремонтни услуги е ад, над 200%. Лекарства повишени. Ток, вода повишени, данъци, акцизи. Инфлацията започна от ГЕРБ с 30%, утрото след като обявиха влизане в ERM2, и няма кой да озапти търговци и прекупвачи. Държава липсва, само евро, Шенген. Махат нощна тарифа ток. 50 лева череши, станаха десет, после 6

43

Анонимен

преди 1 седмица

Да бе цените ниски ,всеки ден ям пържоли и печени агнета гадове лъжци

42

Анонимен

преди 1 седмица

ПП дойде, напомпа ифлацията, а като си иде и ... О ЧУДО! Даже има и спад в цените!

fallback