Снимка: БГНЕС

Бронзов бюст-паметник на отец Атанас Аролски беше открит в родопското село Хвойна. Отец Ароски е знакова личност за региона. Над 50 години е служил в Златоград, а последните си години е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. За хората, които са се докосвали до него, той е истински библейски мъдрец. За моливите му още приживе се е смятало, че са имали силата да лекуват затова е почитан и от християните, и от мюсюлманите.

Дори на преклонна възраст той обикаля селата, за да служи в местните църкви. Отец Атанас Аролски умира на 95-годишна възраст през 2015 г.

На събитието присъстваше внучката на отец Аролски – Стефана. Тя сподели, каквото и да се каже за нейния дядо ще е малко. „Той излъчваше благост. Беше много добър, мъдър и спокоен човек, беше много отдаден на вярата и на църквата. Помагаше на всички с каквото може. Всеки ден се опитваше да бъде полезен“, каза Стефана.

Отец Аролски е обичан от жителите на Хвойна и региона заради своята отдаденост. „Той се раздаваше за всички населени места – Орехово, Малево, а не само за Хвойна. Не пропускаше населено място и служба. Отдаден човек“, сподели една от присъстващите на събитието по откриване на паметника.

Паметникът е издигнат по инициатива на жителите в селата, за които отец Аролски е отговарял като свещеник преди да приключи земния му път.

Автор на бронзовия бюст е скулпторът Борис Сариков. Той, заедно с местния пощальон – Милка Кърнева, събират даренията, за да може да се изгради паметникът, пише БГНЕС.

Паметна плоча с името на отеца вече има и Златоград по инициатива на жители на града и църковното настоятелство при храм „Св. Георги“.

Кой е отец Аролски?
Атанас Аролски е роден на 1 ноември 1919 г. в с. Павелско, като през 1941 г. завършва богословското училище при гара Черепиш и е ръкоположен за дякон и свещеник от Пловдивския митрополит Кирил през 1943 г.

След това е назначен за енорийски свещеник при храм „Св. Георги“ в гр. Златоград и обгрижва енорията 50 години. От 1983 г. по заповед на Пловдивския митрополит Арсений завежда енориите в селата Хвойна, Павелско, Бенковски, Студенец, Забърдо до 2014 г.

През 2009 г., когато навършва 90-годишна възраст е отличен с орден на Пловдивската света митрополия „Св. ап. Ерм“ І- ва степен от Пловдивския митрополит Николай. Орденът му бе връчен от Константийския епископ Антоний, тогава викарий на Пловдивския митрополит.

Отец Атанас Аролски умира на 28 март 2015 г. В последния си път той е изпратен от множество признателни еноряши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase