Снимка: Bulgaria ON AIR

Служители на НСО бяха ранени при тренировъчни стрелби.

"Във всеки един тренировъчен процес винаги има инциденти, понякога са по-тежки, понякога са по-леки. В този случай инцидентът е по-лек. Когато сте наредени да стреляте по близките мишени, може да се случат рикошети от куршума, който се удря в мишената и ъгълът на рикоширане да е така, че част от фрагментите да попаднат във ваш колега. Освен това, при металните мишени, когато проектилът удари мишената, тя вибрира и обратно връща фрагменти", каза бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че винаги, когато има такива обучения, се издават заповеди.

"Най-често те са от ръководителя на структурата. В тази заповед се предвижда всичко - каква трябва да е екипировката, кой отговаря за боеприпасите, предвижда се лекар да присъства на всяка една стрелкова тренировка. Има медицинска евакуация, проиграва се маршрут с линейката. За да видим дефицити в подготовката на НСО, трябва да разгледаме учебно-тренировъчния процес", допълни доц. Иванов за Bulgaria ON AIR.

По думите му добрата подготовка се базира на доброто средно образование.

"Ако приемем, че в средното образование имаме сериозни проблеми, оттам нататък е нормално професионализмът и действията на всички служители да върви към по-ниски нива. Другият проблем е голямото текучество на кадри. Критериите едва ли се занижават, но много хора бързо напускат системата. Когато нямате сериозен гръбнак от професионалисти, които дълги години работят в тая система, има вероятност общото ниво на професионализъм да спадне", коментира бившият зам.-ректор на Академията на МВР.

Доц. Иванов разясни, че преди всяка стрелба стрелците се подписват, че са запознати с мерките за безопасност.

"Това са опитни хора, едва ли са такива, които за първи път отиват на стрелба", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase