Снимка: Bulgaria ON AIR

Голяма част от зеленчуците, които не се продадат в рамките на деня, се нарязват и продават като готови салати. Това установиха от Сдружението за качествена и достъпна храна.

Председателят на сдружението - Андрей Велчев, каза в студиото на "България сутрин", че вече има регламент, който ни забранява да опитаме продукта преди да го купим.

"Много често към нас се обръщат дори продавачи в "топлите точки". Те се натъкват на агресията на клиентите, които са опитали, не им е харесало и се връщат за обратна връзка. Тази практика започна по Великденските празници и продължава", обясни той за зрителите на Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е комплексен и до голяма степен зависи от добрата воля на управителя на конкретния магазин.

"Всеки производител прави каквото зависи от него. Но и потребителят има своята вина. Всеки избира най-хубавото и накрая остават не много добре изглеждащи домати и краставици. Веригата носи своята отговорност и не е коректно да се продават такива продукти", каза още Велчев.

Гостът алармира, че вече са засегнати и по-малките градове, където веригата е по-къса. А с повишаване на температурите тази практика крие рискове за здравето. Събеседникът подчерта, че нашата касова бележка е сигурната ни застраховка, ако стигнем до лечебно заведение.

Оказва се, че някои търговци забъркват салатите в съда, в който са престоявали маслините, за да спестят от зехтин.

Голяма част от преместваемите обекти са премахнати и са останали тези, които могат да покрият изискванията, отбеляза положително Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase