Снимка: архив, БГНЕС

Българи притежават имоти в редица островни държави, като например на островите Ман и Аруба. Това става ясно от подадените в НАП годишни данъчни декларации за получените доходи. В декларациите освен доходите гражданите са длъжни да посочат и притежавана в чужбина недвижима собственост или бази за осъществяване на стопанска дейност, пише „Труд“.

Общо 3604 души са посочили в данъчната си декларация, че имат недвижима собственост в чужбина. Като тук влизат както българи, така и чужденци, които живеят в България над 183 дни от всеки 12-месечен период и затова са задължени да подават данни в НАП. Тези 3604 души са обявили, че имат имоти в общо 64 държави и отвъдморски територии.

След любопитните места, където българи имат имоти, са остров Ман и Аруба, както и други острови, които са офшорни зони и са известни с облекчените си данъчни режими. Остров Ман е коронно владение на Великобритания. Представлява остров в архипелага Британски острови, намиращ се в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Аруба е остров в Карибско море, разположен край северното крайбрежие на Венецуела. Той е бивше задморско владение на Нидерландия с автономен статут.

Българи притежават имоти и на британските Вирджински острови и на Нидерландски Антили. Британските Вирджински острови са задморска територия на Великобритания. Те са част от Карибските острови и са разположени на изток от Пуерто Рико. Нидерландски Антили също са острови в Карибско море. Сред другите интересни дестинации, в които българи имат имоти, са Панама (най-южната държава в Централна Америка, граничеща на северозапад с Коста Рика и на изток с Колумбия), Доминиканска република, Обединени Арабски емирства, Андора, Катар, Тайланд и Япония. От държавите от ЕС местни за България лица, тоест пребиваващи в страната над 183 дни от всеки 12-месечен период, нямат имоти само в Чехия и Ирландия.

Националната агенция за приходите извършва проверки на декларираните данни, като при установяване на несъответствия и пропуски данъчните отправят покана към съответните граждани да ги отстранят. НАП ежегодно получава данни по линия на автоматичния обмен на информация с други държави за притежавани от гражданите недвижими имоти в чужбина, които се използват за осъществяването на ефективен контрол върху спазването на данъчните задължения на собствениците им.

Приходната агенция извършва анализи на физически лица с имоти в чужбина. Ако бъдат открити несъответствия между официално получените доходи и направените разходи за покупка на имотите в чужбина, данъчните могат да поканят собствениците им доброволно да декларират доходите си или да преминават към извършване на проверка или ревизия.

НАП обръща особено внимание на хората с апартаменти и къщи в Гърция и Дубай. Стартирали са ревизии на 878 души, от които към края на миналата година са приключили 527 от ревизиите, а останалите продължават през настоящата година. При определяне на кого да бъде направена ревизия от НАП сравняват официалните доходи на всички членове на семейството с похарчените пари за покупката на имоти, луксозни автомобили, скъпи бижута, пътувания в чужбина, както и за текущите разходи на семейството. Ако бъдат открити несъответствия, стартират по-задълбочени проверки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase