Снимка: Bulgaria ON AIR

В специалното студио "Изборите днес" д-р Димитър Събев и д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания към БАН коментираха икономическите измерители в страната ни и стандарта ни на живот.

"Дълго време беше подценяван проблемът с минималната работна заплата. Не може да се оправи за 2-3 години. Цената на труда в България е много ниска. Стандартът на живот не се покачва. Трябва да потърсим повече анализи какво може да се направи в тази насока", започна д-р Пенева.

По думите ѝ неравенствата у нас са най-големи от целия ЕС, а голямата разлика пречи да се усети повишаване на стандарта. Системите за социална защита дълго време не са реформирани и не задоволяват потребностите на населението, откъдето идва по-ниската производителност на труда, обърна внимание тя.

Д-р Теодора Пенева посочи, че проблемът е в покупателната способност - не задоволяваме нашите базови жизнени потребности с доходите, които ние получаваме.

На свой ред д-р Димитър Събев каза за Bulgaria ON AIR, че икономическата структура на България ни пречи да влезем в компанията на богатите.

"Икономическата структура не е благоприятна за развитие. Запазихме системата на валутния борд. Стабилният български лев пречи на изпреварващото развитие на страната. Икономиката ни стана твърде зависима от ресурсите. Не можем да бъдем богато общество, колкото и да вдигаме минималната работна заплата, ако структурата ни е такава", обясни той.

Гостът все пак отбеляза, че в последните година-две има положителни тенденции в покачване на доходите.

Д-р Събев добави, че конвергенцията в България протича, но различните региони у нас се движат с различни темпове към средноевропейските доходи. Вървим към европейското, но с различни темпове.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase