Снимка БГНЕС Последният конкурс за нотариуси през 2018

562-ма души са подали документи за участие в конкурса за нотариуси. 300 кандидати обаче не са изпипали документите си и засега не са допуснати до участие. Те имат 7 дни, броени от 5 юни, за да отстранят нередностите. Ако не го сторят, няма да участват в конкурса, пише "Лекс".

Списъкът с проблемите в заявленията на кандидатите е впечатляващ и поставя под съмнение сериозността на намерението им да участват в конкурса. Много, например, не са приложили документ, удостоверяващ идентичност на лице с различни имена. Други не са подали документи, че имат изискуемия 3-годишен юридически стаж.

Трети не са подали декларация, с която да удостоверят, че нямат друго гражданство освен българско, на страна от ЕС, Европейското икономическо пространство, или Швейцария. Четвърти не си направили труда да представят актуален документ за месторабота, а други пък нямат актуално удостоверение, че не страдат от психическо заболяване.

Писменият изпит на допуснатите кандидати ще е на 25 август. От обявените за запълване 52 места 42 са вакантни, а 10 - новооткрити. 4 от новите места са в София, а по едно във Велинград, Девин, Момчилград, Радомир, Сливница, Царево.

Последният конкурс за нотариуси беше през 2018 г. В началото на 2023 г. тогавашният служебен правосъден министър Крум Зарков обяви проект за конкурс за общо 52 места, но последваха куп жалби на нотариуси, заради които конкурсът остана на трупчета. Едва година по-късно Върховният административен съд (ВАС) го "пусна". Следващото, което трябваше да бъде направено е той да бъде обявен. Това така и не беше сторено по времето на кабинета "Денков" от министър Атанас Славов. Направи го приемникът му - служебният министър и бивш зам.-главен прокурор Мария Павлова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase