Снимка БГНЕС

И с изтекла лична карта ще може да се гласува на изборите 2 в 1 тази неделя. Това се отнася не само за хората, чийто личен документ е за смяна поради изтекъл срок, а и е загубен, откраднат или повреден. За да упражни обаче правото си на глас, притежателят на такава лична карта трябва вече да си е подал документите за преиздаване.

В такъв случай той ще получи удостоверение от МВР, което да даде на членовете на секционната комисия. Удостоверението може да се вземе и в събота, и в самия изборен ден - неделя, като за целта МВР осигурява дежурни в районните управления. Без него гласуването е невъзможно, тъй като паспорти и шофьорски книжки не се приемат
от изборната администрация, припомня 24 часа.

480 000 българи пък са в “забранителния списък” за европейските избори. Ако някой установи в неделя, че не е в списъка на имащите право на глас за ЕП, но отговаря на условията, може да подаде заявление до общината за изключване от забранителните списъци. И ако действително отговаря на условията, ще получи удостоверение, което му дава право да даде гласа си на евровота.

В забранителните списъци попадат българите, които имат настоящ адрес извън територията на Европейския съюз и не отговарят на условията за уседналост. Повечето от тях са в Турция и Великобритания. Иначе българите в чужбина също могат да гласуват за 17-те наши евродепутати, стига да са живели у нас или друга европейска държава през последните 3 месеца. Това означава да имат постоянен и настоящ адрес в България или постоянен адрес у нас и настоящ в друга страна от ЕС към 9.03.2024 г.

Най-много българи са подали заявления за евровота в Германия (2654), Испания (1311) и Гърция (878). Общо 9765 нашенци са подали заявления да гласуват за евровота от чужбина.

И на тези избори гласуването става само по постоянен адрес, освен ако човекът не е подал в нужния срок заявление за гласуване по настоящ. Тогава го заличават от списъка по постоянен адрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase