Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Шофьорите, които имат неплатени глоби, ще могат да се издължат, когато бъдат спрени за проверка на пътя. Ако желаят и имат банкова карта, те ще могат да платят през ПОС устройство в патрулните автомобили на КАТ. Тази идея, възникнала в далечната 2012 г., вече е осъществена от МВР – из София вече дежурят няколко коли на КАТ-София, оборудвани с терминали, които са минали тестов период и през тях могат да се правят трансакции.

До 13 юли в цялата страна трябва да заработят общо 300 ПОС устройства в автомобилите на „Пътна полиция“, съобщи Труд.

„Ако налагаме глоби, но не ги събираме, просто е безсмислено. Ние заварихме ситуация, в която имаше натрупан огромен брой документи, които бяха невръчени. Предприехме абсолютно всички мерки, като основната беше въвеждането на системата за сигурно електронно връчване, която според мен вече работи много добре и тази година имаме 40 процента повече събираемост в сравнение със същия период на миналата", заяви вчера вътрешният министър Калин Стоянов.

Той връчи на катаджиите от 28-те дирекции в страната ключовете на първите 86 мощни БМВ-та и „Фолксваген Голф“. Автомобилите са купени със суми от фонд „Пътна безопасност“, който се пълни с пари от шофьорски глоби. Пътната полиция започва да работи с мощни БМВ-та и „Фолксвагени Голф“ и дори вдигна дрон, за да ги снима от небето.

Цялата обществена поръчка е за над 30 млн. лв. и включва общо 462 автомобила за КАТ. 35 от тях са високоскоростни с 6 цилиндрови двигатели мощност над 300 конски сили и с тях униформените ще дежурят по магистралите и скоростните пътища. За последно подобен голям брой – над 260 автомобила, пътните полицаи получиха през 2016 г.

Министър Стоянов напомни, че служители на жандармерията също могат да пишат актове и фишове на нарушители, а граничните полицаи – да ги връчват. МВР шефът опроверга твърдения в социалните мрежи, че граждани били спирани да пътуват в чужбина заради неплатени глоби. На граничните пунктове те само получавали невръчените си глоби, но никой не ги спирал, ако не ги платят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase