Снимка БГНЕС

Светият синод на Руската православна църква (РПЦ) обяви невъзможността за съвместна служба с архиереите на Българската православна църква, които са участвали в съслужение с представители на признатата от Вселенската патриаршия Православна църква на Украйна (ПЦУ). Това се казва в дневниците на Синода, публикувани на сайта на Руската православна църква, предава ТАСС.

На 19 май в манастира Валукли в Истанбул константинополският патриарх Вартоломей отслужи литургия, в която взеха участие представители на ПЦУ. Сред съслужилите са били архиереи на Българската православна църква.

"Светият Синод на Руската православна църква изрази дълбока скръб по повод участието на архиереите на Българската православна църква Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан и Доростолският митрополит Яков, Величкият епископ Сионий и Смолянският епископ Висарион в съслужение с представители на една от украинските разколнически групи, което нанесе сериозни щети на отношенията между Руската и Българската православна църква. Участниците в срещата констатираха невъзможността за съслужение с посочените архиереи, които са влезли в църковно общение с разколници“, се казва в дневниците на Синода.

Участниците в заседанието на Синода отбелязаха още, че Константинополската патриаршия продължава да предприема действия, насочени към задълбочаване на разкола в Православието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase