Снимка БГНЕС

Почти 40% от територията на България представлява “демографска пустиня”. Това заяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН, предаде БГНЕС.

“Демографските пустини” представляват територии с изключителна ниска плътност на населението под 10 души на кв. км. Такива има в Европа - предимно в крайния север във Финландия и Швеция. “За съжаление, в България тези територии нарастват много бързо. Те растат с по-бързи темпове, отколкото са темповете на съкращаване на българите”, алармира доц. Цеков.

През 2021 г. 39.3% от територията на България могат да бъдат определени като “демографска пустиня” или това обхваща 43.6 хил. кв. км. Тази цифра представлява площта на развити държави с изключително развито стопанство като Нидерландия и Дания.

През 2001 г. 25% от територията на страната ни е демографска пустиня. Вижда се нарастване от почти 15%. Ако през 2001 г. сме имали 5340 кметства, през 2021 г. те са 5256. Съкращаването на броя на кметствата се дължи на биологичното измиране на свръхвъзврастно население, особено в Северозападна България. Почти в 217 от 265 общини има ядра на “демографски пустини”. Най-застрашените области са Пернишка, Кюстендилска, Видинска, Добричка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase